Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn mandag 05.04.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Unngå områder med fersk fokksnø, skred kan løsne av seg selv og bli store. Det finnes også svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Snøvær og kraftig vind fortsetter å danne ustabil fokksnø i leformasjoner og det forventes noen naturlig utløste store skred. Det anbefales å holde tilstrekkelig sikkerhetsavstand til alt skredterreng med fersk vindtransportert snø. Nedbørsmengden vil variere innad i regionen med nordvestlige deler som mest utsatt.

Høyt til fjells finnes det kantkornlag i snødekket. Generelt kreves det stor tilleggsbelastning for å løse ut skred i kantkornlaget, da det i hovedsak ligger under harde og bærende lag. Der kantkornlag finnes, kan vekten av siste dagers fokksnø og skred i fokksnøen påvirke disse svake lagene og føre til svært store skred. Enkelte steder, spesielt på tynt snødekke, kan det være mulig for en enkelt skiløper å løse ut skred i kantkorn også i himmelretninger som ikke har fersk fokksnø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 4. april 2021

Snøoverflate 04.04: Under ca. 1000 moh. er det hard skare i overflaten. Over dette finnes lommer med fokksnøflak av varierende hardhet, som øker i tykkelse med høyden. I skyggesider og der solen ikke har tatt tak er fokksnøen tørr. Det er mest snø i østvendt terreng. De største skavlene finnes også i denne himmelretningen. Stor variasjon i snøkvalitet, snømengde og snøgrense innad i regionen. Høyest snøgrense i fjordnære strøk. I Jostedalen og Sogndalsdalen er det skiføre fra ca. 500 moh.

Før mildværet tidlig i påsken fantes det et vedvarende svakt lag med kantkorn i snødekket. Skredaktivitet og observerte drønn i snødekket viser at kantkornlag fremdeles er tilstede høyt til fjells.

Fredag ble det observert et str. 4 skred nordøst for Nonsholten (1387 moh.) i Sogndalsdalen. Løsnetidspunkt er ukjent, men sannsynligvis løsnet det på kantkorn i forbindelse med mildvær. Det har vært observert flere små naturlig utløste skred i soleksponerte heng de siste dagene.

Lørdag ble det gjort observasjon av overflaterim i nordlig sektor i Jostedalen. Lørdag rapporteres det også om drønn i snøen på ulike steder i Jostedalen. Som følge av temperatursvingninger gjennom døgnet har det enkelte steder dannet seg kantkorn nær overflaten.

Fjellvær

Søndag 4. april 2021

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra vest. -13 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Synkende temperatur og nysnøgrense om kvelden.

Mandag 5. april 2021

12 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nordvest. -12 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør på Jostedalsbreen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS